четверг, 17 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 9 клас

 

Трудове навчання 9-А клас (17.02.2022)

Обробка виточок

Виточки в швейних виробах використовуються для забезпечення прилягання виробу в області талії, забезпечення об'ємної форми на опуклість грудей, лопаток та ін.

Виточки можуть йти від зрізів деталей, можуть розташовуватися всередині деталі. Виточки у верхньому одязі виконують розрізними, і їх припуски розпрасовують.

У виробах легкого асортименту виточки зазвичай нерозрізні. В процесі обробки виточки можуть запрасовуватися до центру деталей, верхнього зрізу, або розпрасовуватися.

Загальна послідовність операцій по обробці виточки наступна:

1. Намітити місце розташування виточки на деталі. Технічні умови (ТУ): з виворітного боку по допоміжному лекалом 3 лініями: 1 – середина виточки, 2 - сторона виточки, 3-обмежувальна лінія.

2. Змітати виточку. ТУ: прямими ручними стібками від вершини виточки

до зрізів, складаючи деталь лицьовою стороною всередину по лінії 1, прокладаючи строчку на 1 мм від лінії

2. Колір ниток – контрастний;

3. Зшити виточку. ТУ: від зрізу до вершини, строго по лінії 2, зводячи сходинку на ні в перетині ліній 3,1 і 2; 4.

4. Видалити нитки тимчасового призначення.

5. Запрасувати виточки.ТУ: закладаючи припуски до середини деталі, одночасно спрасовуваючи область у вершини виточки круговими рухами праски, злегка зволожують.

В масовому виробництві одягу при обробці виточок, у вершини виточки виконують звичайну закріпку довжиною 7-8 м. При індивідуальному виробництві замість закріплення нитки можуть зав'язуватися вузлом. Область у вершини виточки спрасовують для того, щоб вершина різко не виступала над поверхнею деталі. В деяких випадках, наприклад, при обробці виробів із пухких матеріалів, які погано зберігають форму,  вершина виточки може закріплюватися шматочком клейової прокладки.

Завдання. Виконати обробку виточок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий