четверг, 17 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 9 клас

 

Трудове навчання 9-А клас (16.02.2022)

Проведення примірки. Усунення дефектів.

Сьогодні підготуємо виріб до першої примірки, проведемо першу примірку, усунемо дефекти після першої примірки, якщо вони виникли.

Отже, ми з'ясували, що для того щоб «костюмчик сидів» потрібно підігнати його по фігурі, а цього не зробиш без примірки. Ось сьогодні ми і познайомимося, як проводять першу примірку. Це магічне дійство майстра-кравця. Також ми згадаємо як правильно підготувати виріб до I-ой примірці, її призначенням, відпрацюємо вміння по збірці вироби на практиці. Будемо вчитися працювати акуратно, а без уважності цього не досягти.

Наше завдання виконати підготовку вироби до першої примірки так, щоб вчасно її було якомога менше недоліків. Щоб виріб добре сиділо на фігурі, дуже важливо правильно поєднати між собою його деталі, тобто точно виконати сполучні і крайові шви. До першої примірки повинні бути зметані виточки, складки, рельєфи, бічні і плечові зрізи, низ підігнутий і заметаний. Рекомендується зметувати деталі крою тонкими нитками.

Ви підготували виріб до першої примірки, тепер давайте її проведемо. Хто робить примірку, як називається професія? (Закрійниця). Примірку жіночого плечового виробу виконують по правій стороні фігури. Місця, де необхідно внести виправлення, відзначають шпильками, розташовуючи їх поперек шва. Після примірки все виправлення, якщо вони є, переносяться на ліву сторону вироби.

Одягти виріб; сколоти застібку, поєднуючи середні лінії, починаючи від талії, вгору і вниз.

Перевірити стан середніх ліній переду і спинки щодо центру фігури.

Перевірити посадку вироби по фігурі - прилягання по лінії горловини, плечових швах, по лінії грудей, талії, стегон.

Уточнити ширину вироби.

Уточнити положення плечових швів, щоб вони не були зміщені до переду або спинки.

Уточнити положення бокового шва.

Відзначити дрібному форму і глибину вирізу горловини.

Уточнити довжину і ширину рукава.

Перевірити стан лінії талії.

Уточнити довжину виробу по всьому нижньому краю від підлоги за допомогою лінійки.

Підготовка виробу до першої примірки

1. Відзначимо середини заднього і переднього полотнищ, рукава, лінію талії зметувальними стібками.

2. Прокласти копіювальні стібки за основними і фасонним лініям викрійки.

3. Виточки зметуємо від зрізів до кінця дрібними частими стібками, щоб при зшиванні вони не зсувалися.

4. Зметати плечові шви спинки і переду, для рівномірної посадки плечовий шов спинки зібрати дрібними стібками на нитку. Не слід розташовувати посадку близько до проймі. Плечові шви правого плеча зметуємо від горловини до проймі, лівого - навпаки, від пройми до горловини, Зметуємо по спинці. Плечову виточку НЕ приметувати для зручності зшивання її після примірки.

7. У цільнокроєної сукні або блузці бокові шви зметуємо по спинці, починаючи від пройми, поєднуючи бічні зрізи, лінію талії і стегон.

8. Наживляємо шов рукава, починаючи від оката вниз. Окат рукава повинен бути на 3 - 4 см більше пройми (для посадки, це перевірити).

По окату рукава прокласти зметувальні стібки в два ряди (починаючи від шва зметування рукава) - перший ряд на 1 см від зрізу оката, другий - на 0,5 см від першого. Окат рукава призібрати ручними стібками.

Перша примірка

Якщо форма складена по точно знятої мірки з урахуванням статури, правильно зметаний виріб, то під час примірки виправлення можуть бути незначні. Примірку проводимо по правій стороні виробу, а при різнобічної фігурі - по обидва боки. Заколюємо застібку, якщо вона є.

Під час примірки необхідно звертати увагу на наступне:

1. Середина спинки вироби повинна проходити по середині спини, а середина полички - по середині переду фігури.

2. Встановимо точно лінію талії. Для цього оперезати фігуру тасьмою і по направлінню розташування тасьми прокласти лінію талії.

3. Звернемо увагу на загальне облягання виробу, уточнюємо напрямок плечової виточки, яка повинна розташовуватися до центру грудей.

4. Якщо дивитися збоку, то плечовий шов повинен як би розділяти плече навпіл.

5. Бічний шов повинен проходити по прямій лінії.

6. Якщо виріб по лінії талії широкий, то під час примірки закладемо виточки або складочки і скріплюємо їх шпильками. Довжина і глибина їх залежить від фігури.

7. У цільнокроєної сукні необхідно робити примірку по обидва боки, щоб уникнути перекосу.

8. Уточнимо виріз горловини або розмір і форму коміра. Виріз горловини в виробі повинен щільно прилягати до шиї.

9. Уточнимо фасонні лінії і розташування оздоблювальних деталей.

10. Викрійку коміра прикріпимо до вирізу горловини так, щоб середина його збігалася з серединою спинки, а кінці з серединою полички.

11. Уточнимо виріз пройми прокладанням шпильок або обведенням. Надлишок оката рукава, призначений для посадки (3 - 4 см), стягнути. Приколи шпильками центр оката до плечового шву з підгинанням зрізу в сторону вивороту. Розподілимо посадку рукава.

Нанесемо контрольні точки з'єднання рукава з проймою від плечового шва вниз на відстані 8 - 10 см в сторону спинки і полички. Після примірки прокладемо нитку зметувальними стібками  по проймі ліфа навколо оката рукава, яка буде напрямком при вметувані рукава в пройму.

12. Наметати місце розташування і довжину петель.

13. Відзначимо довжину виробу.

Після першої примірки, якщо є виправлення, розмічаємо бічні і плечові шви, складемо спинку і поличку лицьовою стороною всередину, перегнув їх по лінії середини, поєднуючи плечові і бокові зрізи. Сколоти виріб по плечовому і боковому зрізах шпильками і переносимо відмічені виправлення під час примірки з правої сторони на ліву. Після виправлення дефектів, зазначених під час першої примірки, приступаємо до пошиття виробу та підготовці його до другої примірці.

 

 

Дефекти плечового виробу і способи їх усунення опис дефекту і його графічне зображення. Причина виникнення спосіб усунення і його графічне зображення

1. Виріб вузько по лінії грудей, талії або стегон

Неправильно зняті мірки З г, З т і С 6 і визначено розмір вироби

Розпороти бічний шов. Розширити виріб за рахунок припусків бічних швів

2. Виріб широкий по лінії грудей, талії або стегон.

Неправильно зняті мірки З т, З г і С 6 і визначено розмір вироби

Заколоти шпильками надлишок ширини вироби. Розпороти бічний шов. Звузити виріб. Відзначити крейдою нову лінію пройми.

3. Вершина виточки не збігається з найвищою точкою грудей, а розташовується вище неї .

Особливості фігури.

Відзначити шпилькою вищу точку грудей. Розпороти бокові шви і виточки. Перенести лінії виточки вниз паралельно (а) або опустити тільки вершину виточки (б)

4. Вершина виточки не збігається з найвищою точкою грудей, а розташовується нижче неї.

Особливості фігури

Відзначити шпилькою вищу точку грудей. Розпороти бокові шви і виточки. Перенести лінії виточки вгору паралельно (а) або тільки вершину виточки (б) 

5. Виріб не прилягає до фігури по проймі, утворюються похилі складки від плеча до проймі.

Особливості фігури –покаті плечі.

Заколоти шпильками надлишок плечового шва, зводячи його нанівець у горловини. Розпороти плечові шви. Змінити нахил лінії плеча

6. Виріб не прилягає до фігури по вирізу горловини, утворюються складки у горловини

прямі плечі

Заколоти шпильками надлишок плечового шва, зводячи його нанівець у пройми. Розпороти плечові шви. Змінити нахил лінії плеча 

Завдання. Опрацювати матеріал.

Комментариев нет:

Отправить комментарий