среда, 16 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 9 клас

 

Трудове навчання 9-А клас (14.02.2022) 

Припуски на шви. Викроювання деталей блузки


Однакові припуски на шви полегшують подальшу роботу, адже в цьому разі при суміщенні зрізів тканин співпадуть і лінії швів і вам не доведеться при кожному стібку перевіряти, чи співпадають лінії шва. Тому при розкроюванні намічайте навколо деталей викрійки на тканині припуски на шви і підгин, використовуючи масштабну лінійку та кравецьку крейду. 

Дотримуйтеся правила: 1,5–2 см – припуски на бокові та плечові шви, на шов по талії, на середній шов і на поздовжні шви рукавів; 1–1,5 см – припуски по проймах і окатах рукавів, по горловині, лініях пришивання підбортів і обшивок, деталях коміра і всіх інших зрізах, які чисто шиються; 2–5 см – припуски на підгин.



Ручні і машинні види робіт при пошитті блузки

Ручні строчки та сфера їх застосування

Довжина

стібка, мм

Прямі стібки (найбільш поширені під час виготовлення швейних виробів). Вони призначені для тимчасового з’єднування та закріплення деталей під час підготовки виробу до примірки.  Для утворення прямого стібка голку тримають з невеликим нахилом та вводять в матеріал згори донизу, проколюючи його, переміщують голку уперед та виводять з матеріалу знизу догори під тим самим кутом нахилу

для тимчасового з’єднування деталей по зрізам (наприклад, боковим, плечовим), уфастригування рукавів у пройму ▪ без посадки матеріалу  ▪ із посадкою матеріалу

10-50

для тимчасового закріплення обшитих країв деталей для збереження потрібної форми (наприклад, країв комірів, клапанів виробів із легких матеріалів)

7-10

для тимчасового закріплення підігнутого краю деталі, виробу

10-30

для перенесення розмічених ліній та контрольних знаків на симетричну деталь (такою строчкою позначають припуски, підгин деталі, виточки тощо)

10-30

Косі стібки виконуються аналогічно прямим та відрізняються тільки їх розташуванням на матеріалі. При виконанні косих стібків обов’язковим є симетричне розташування стібків під кутом до зрізів матеріалу.

для обметування петель, а також для запобігання обсипанню, розпусканню зрізів

довжина та ширина стібків залежать від виду матеріалу та його обсипальності

 

Машинні строчки та сфера їх застосування

Параметри шва, мм

Шов зшивний – найбільш поширений, застосовується для з’єднування середніх, бічних, плечових зрізів, зрізів рукавів тощо. При його виконанні рівні за розміром деталі чи шари матеріалу, укладають лицьовими сторонами всередину, зрізи чи краї вирівнюють і розташовують з одного боку від строчки, яка прокладається. Зшивання виконують зі сторони деталі, що має ввігнуті зрізи, розсічені кути, зборки тощо.

 

З'єднування основних деталей, коміра, обшивання коміра, бортів і т. д.

відстань від зрізів деталей до строчки 8-10

Шов упідгин із відкритим або обметаним зрізом (шов, у якому зріз чи край, що обробляють, підгинають (як правило, на зворотній бік) та закріплюють)

Застрочування внутрішніх зрізів підбортів, обшивок горловини

відстань від підігнутого краю до строчки 1-7; відстань від зрізу до строчки 5-7

Шов упідгин із закритим зрізом

Застрочування низу сорочок без розрізів у бокових швах, низу рукавів без манжет

відстань від підігнутого краю деталі до краю внутрішнього підгинання – по моделі; ширина внутрішнього підгинання 5-7

Комментариев нет:

Отправить комментарий