среда, 23 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 9 клас

 

Трудове навчання 9-А клас (23.02.2022)

Обробка зрізу пройми

 Обробка пройм обшивками аналогічна обробці горловини.

Спосіб обробки пройми у виробах без рукава в основному визначається властивостями матеріалу (товщина, обсипуванність, прозорість, еластичність) та моделлю (наявність або відсутність оздоблювальної строчки, оздоблення, канта по зрізу пройми).

Пройми та горловину у виробах з вовняних тканин, товстих шовкових тканин, товстих лляних тканин з лавсаном обробляють підкрійними обшивками.

Пройми у виробах з бавовняних і тонких лляних тканин обробляють подвійною косою бейкою (викроєною під кутом 45° до основного напрямку нитки, складеної подвійно).

Обробку виконують до з’єднання  бічних швів. У виробах із лляних і щільних бавовняних тканин обробку пройм виконують після з’єднання бічних швів.

Обробку пройм та горловини у виробах з тканини вельвет (жилетах, сарафанах) виконують підкрійними обшивками з обметуванням внутрішнього зрізу та подальшим підшиванням його потайними стібками.

Обробку пройм і горловини у виробах з вовняних та трикотажних тканин (жилетах, сарафанах) з оздоблювальною строчкою в 1,0 см і більше виконують підкрійними обшивками з обметуванням внутрішнього зрізу без подальшого прикріплення.

Обробка пройми підкрійною обшивкою.

Цей спосіб найчастіше застосовують у блузах і сукнях де є комір або якийсь фантазійний виріз горловини, де неможливо застосувати єдину обробку горловини і пройм цілісною обшивкою.

Безперечний плюс обробки пройм обшивками в тому, що пройма виглядає дуже акуратно з лицьового боку виробу. При цьому способі не видно жодних строчок з лицьового боку, на відміну від обробки пройми косими бейками.

Конфігурація обшивок повністю збігається з проймами полички та спинки

На обшивках ніколи(!) не виконується виточок і зайвих швів, яких можна уникнути. Наприклад, якщо на моделі є рельєфні шви, що починаються з пройми, це не означає, що такі ж рельєфні шви повинні бути і на обшивках пройм. Перезнімаючи деталі обшивок пройм, потрібно одразу ж закривати усі виточки та рельєфи, які можуть бути на проймі виробу.

Обшивка служить засобом фіксації форми пройм та запобігає їх розтягуванню. Для того щоб обшивка  тримала форму, її зміцнюють клейовим матеріалом, який потрібно підбирати за товщиною і властивостями  під кожен вид тканини.

Алгоритм обробки пройм обшивками.

1.     Частини обшивки складають лицьовими сторонами всередину, зрівнюючи зрізи, зшивають на ширину шва 0,5 – 0,7 см. Шви розпрасовують. Внутрішні зрізи обшивок  перегинають у бік вивороту на 0,5 – 0,7 см і застрочують на відстані  0,1 см від підігнутого краю. У виробах з тканин, що легко обсипаються, зрізи попередньо обметують на спеціальній машині.

2.     Обшивку складають із виробом лицьовими боками всередину, зрівнюючи зрізи, обшивають пройму (ширина шва 5-7 мм). На заокругленнях припуски розсікають, обшивку відвертають на виворітний бік, виправляючи, виметують кант із пройми ( ширина канта 1-2 мм). Кант фіксують, настрочуючи на обшивку.

3.     Край обшивки прикріплюють до припусків бічних та плечових швів ручним або машинним способом. У дорогих виробах край обшивки прикріплюють  до виробу потайними стібками в декількох місцях.

4.     Пройми у готовому вигляді припрасовують.

 



 

Завдання. Обробити  зрізи пройм обшивкою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий