четверг, 17 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 10 клас

 

Трудове навчання 10-А клас (15.02.2022)

Прасування і складання виробу


В будь-якому будинку можна зустріти кілька десятків текстильних виробів. Але навіть найбільш якісне білизна, навіть чудова одяг періодично потребує прасування. Знання особливостей цієї роботи дозволяє уникнути безлічі проблем і економити час.

Способи прасування

Найстарішим видом прасування (не втрачає актуальності) є суха методика. Вона досить швидка, може бути застосована до різних речей з вивороту і з особи. Багато хто віддає перевагу, втім, гладити тканини з зволоженням. Додавати воду можна кількома способами:

  • змочуванням поверхні вручну;
  • кропленням з пульверизатора;
  • загортанням у вологу тканину;
  • накладкою мокрої марлі.

Більш сучасний підхід — відпарювання. Воно можливо лише в тому випадку, коли у праски передбачена відповідна функція.

Крім того, можна використовувати відпарювач.
Але важливо розуміти, що не можна відпарювати будь-яку матерію, яка вмощується. Треба уважно перевіряти, чи допустима така обробка для вибраного виробу.

Вертикальний відпарювач, на відміну від праски, забезпечує прасування навіть об'ємних виробів, крім поява складок. Такий прилад рекомендований для:

  • курток;
  • піджаків;
  • пишною верхнього одягу;
  • освіження одягу без попереднього прання.


Але треба пам'ятати і про слабкості. Так, техніка не підходить для прасування у горизонтальній площині. Він не впорається і з швами. Якщо ці проблеми не актуальні, відпарювач істотно заощадить час порівняно з праскою. Більш досконалий варіант — парогенератор. Він об'єднує гідності праски і відпарювача, а єдиною проблемою можуть стати великі габарити.


В окремих ситуаціях доводиться прасувати зовсім без спеціальних приладів. Тоді використовують такі прийоми:

  • вивішування над гарячою ванною на 30 хвилин і сушку в іншому приміщенні;
  • відпарювання з чайника;
  • прасування сталевий кухлем або сотейник з рівним чистим дном.

         

Різні типи тканин


Але все ж «екстремальні» способи прасування застосовують тільки зрідка, за особливої необхідності. Найчастіше в побуті використовують праска — а застосовувати його потрібно по особливому залежно від матерії, яку потрібно обробляти. Шифон і шовк гладять при 70 або 80 градусах. Менший нагрів не дасть результату, а якщо підвищити температуру, можна зіпсувати річ.

До відома: при такому ж прогріві треба обробляти і нейлон (без прасування у власному розумінні слова, за допомогою «парового удару»).

Більш висока температура — від 100 до 120 градусів — потрібно для напівшерсті і вовни. Такі види матерії найкраще обробляють прасками зі спеціальними насадками на підошви. Ці насадки куди ефективніше, ніж старомодна підкладка з марлі. Розгладити шерсть таким апаратом можна без характерного неприємного блиску. Можна використовувати ще і відпарювач (відповідно з інструкцією).

Льон і бавовна рекомендується обробляти при 150-180 градусів. Щоб отримати оптимальний результат, потрібно грунтовно змочувати тканина. Тому рекомендують застосовувати праски, вміють розбризкувати воду. Відпарювати лляний одяг або білизну доцільно до закінчення прасування. Грубі джинси гладять при значному нагріванні (180-200 градусів), оскільки більш щадні режими недостатньо ефективні.

Більш акуратний підхід потрібен до підкладкової матерії — сатину і шовку. Їх пропрасовують строго з вивороту. 

Увага: в цьому випадку не допускається навіть найменше зволоження. Не тільки не можна змочувати; треба захищати матерію від невеликих крапель води. Тому для регулярної прасування шовкових і сатинових речей доцільно брати праска з функцією антикапля.

Синтетика, на відміну від розібраних варіантів, цілком може бути зволожена. Але тут є інші вимоги: керамічна підошва і антистатичний ефект. Віскозу можна вважати винятком — як і шовк, її гладять лише в безводному режимі. Всі речі з ситцю з вивороту не гладять. Праска повинен стосуватися лише лицьового боку, бажано зволожувати одяг для кращого ефекту.

Оксамит і вироби з плюшу приводять в порядок тільки з зворотного боку.

Замість обробки праскою можна просто потримати тканина ворсинками вниз над парою. Махрову тканину гладити не можна в принципі. Порушення цього правила може зробити речі жорсткими і незручними в побуті. При роботі з трикотажем не можна поспішати, обов'язково дозволяють вигладженим виробів охолонути перед укладанням назад у шафу.

Як прасувати різні речі?

Знання правил поводження з різними тканинами дуже корисно. Але треба враховувати, що парою кожного виду речей, навіть зроблених з однакової матерії, здійснюється за особливими правилами. При всій складності прасування постільної білизни вона приносить істотну користь. І справа не тільки в естетиці: погладжена простирадло або наволочка менше зношуються, більш комфортні.


До відома: якщо в пральній машині є спеціальний режим, додаткова ручна обробка не потрібна.

Є кілька рекомендацій, що дозволяють правильно відпрасувати постільна білизна після прання. Для початку слід перевірити, чи немає сторонніх плям. Бажано обробляти всі частини спальних комплектів з виворітного боку. Водити праскою по лицьовій стороні потрібно тільки при дуже серйозних зморшках. Щоб не пошкодити аплікації, накладають захисні сітки.

Вести праска треба строго по шву, від його початку до кінця. Найлегше розгладити постільна білизна, рухаючись по поперечним і пайовою волокнам. Цей прийом додатково дозволяє запобігти пошкодженню виробів. До початку роботи оббризкують речі пульверизатором. Чекають 5 або 10 хвилин, щоб волога вбралася.

Свої особливості має прасування різних видів одягу. Так, перед обробкою блузки потрібно перевіряти, чи чиста підошва. Якщо там є найменша бруд, поспішати не можна — треба спочатку все вичистити. Для чищення застосовують особливий олівець. З підручних замінників підійде питна сода.


Важливо: прасують тільки чисті блузки, інакше вони лише забрудняться ще більше. Заздалегідь розстібають будь гудзик, навіть розташовану на манжеті.

 

Прасувати треба в такому порядку:

  • виворіт коміра;
  • лицьова частина коміра;
  • виворіт манжет;
  • лицьова частина манжет;
  • кокетка;
  • рукав;
  • безшовна частину;
  • все, що залишилося.


Поверх виробів кладуть:

  • особливу тканину;
  • цупкий папір;
  • сухе марлевое полотно (на вибір).

Найскладніше привести в порядок місця, де є квіти, бісер та інший декор. Такі ділянки заздалегідь прикривають рушниками. Починають роботу без подачі пари. Безперервно усувають всі з'являються заломи. Якщо на отутюженной подібним чином фаті складки все одно залишаються, тоді доведеться використовувати режим відпарювання.

Більш правильний підхід — застосування парогенератора. Деякі люди замінюють відпарювачі і парогенератори фенами. Ці прилади вмикають на середню інтенсивність продувки. Попередньо виріб оббризкують водою, потім сушать від ворота до нижньої лінії.

Для роботи рекомендується використовувати прасувальні дошки, попередньо оцінивши їх чистоту і надійність. Коли неможливо застосувати дошку, розкладають на рівній поверхні, найчастіше на столі. Гладити уніформу можна тільки чистим праскою, який прогріта до необхідної температури.

Для зволоження і відпарювання ковпаков, халатів застосовують лише відфільтровану або дистильовану воду. Неприпустимо прасування брудного одягу. Всі вставки халатів, які від води можуть покритися плямами, гладять тільки без пари. Рекомендується вивертати халати і ковпаки на виворітну сторону. Послідовно прасують верхні, бічні і нижні шви.

 

 

Як полегшити складання сорочок з довгим рукавом?

Процес складання сорочок безпосередньо пов'язаний з правильним підходом до їх прасування і попередній обробці. Є нюанси, які дозволять підійти до маніпуляції правильно з самого початку, полегшивши тим самим домашні клопоти.

1.     Після прасування вироби повинні охолонути. Якщо складати їх відразу, то формування помятостей гарантовано. Речі потрібно акуратно розвісити на плечики, застогнав при цьому верхній гудзик. Через півгодини можна приступати до складання.

Порада

У тих випадках, коли потрібно обробити відразу кілька сорочок, не варто бігати від однієї справи до іншого. Краще спочатку все погладити і приступати до складання, тоді перші сорочки вже охолонуть і станеться помітна економія часу і сил.

2.     У процесі складання потрібно постійно дотримуватися паралельності ліній. Деякі господині не звертають уваги на невелике звуження до низу і в результаті отримують перекошені вироби.

3.     Надійніше всього скласти сорочку так, як це роблять в магазині. Просто вирізаємо з щільного картону прямокутник відповідного розміру і викладаємо його на спинку речі перед початком збирання. Так виріб збереже правильну форму навіть у тих, хто володіє поганим окоміром.

4.     Дорогі речі з примхливих тканин перед прибиранням на зберігання або приміщенням в чемодан потрібно не тільки правильно згорнути, але і обернути м'яким папером (краще - пергаментним), щоб захистити примхливу матерію від плям і продавлювання іншими речами.

5.     Для людей, вимушених часто перебувати в дорозі, була придумана спеціальна сумка для транспортування сорочок. Дуже зручне пристосування для тих, хто цінує старання свої та оточуючих.

Варто врахувати, що якісно складати вироби з довгими (та й з короткими) рукавами можна, тільки вміючи правильно оцінювати відстань між окремими ділянками. Якщо з цим проблема, то варто заздалегідь запастися сантиметровою стрічкою або лінійкою, хоча б для перших спроб. Згодом навик закріпиться, і все почне виходити правильно навіть без допоміжних інструментів.

Алгоритм складання сорочки

Існує чимало методик, за допомогою яких можна складати сорочки. Щоб освоїти базові знання, можна вдатися до однієї з наступних найпростіших схем.

Варіант 1

·         Виріб вивертаємо на лицьову сторону, застібаємо всі ґудзики, укладаємо на тверду рівну поверхню спинкою вгору. Розгладжуємо все заломи і нерівності, приступаємо до складання.

·         Робота починається з лівого краю. Пальцями захоплюємо середину плеча, подумки проводимо лінію вниз, внизу беремося за тканину в цій же точці. Відокремивши таким чином третину сорочки, загортаємо її на спинку. Розправляємо тканину, щоб не пом'яти.

·         Що лежить по діагоналі рукав загинаємо і укладаємо паралельно бічній частині. Цю ж маніпуляцію проводимо з другою стороною вироби.

·         Отримавши рівний прямокутник, відміряє від його нижнього краю ширину долоні і загинаємо на спинку. Далі акуратно складаємо виріб вдвічі, щоб нижня частина виявилася на рівні коміра.

·         Залишається тільки перевернути сорочку і викласти її на полицю.

На практиці все це виглядає навіть простіше, ніж в теорії. Всього кілька занять - і можна буде не переживати за збереження сорочок і їх якість після транспортування. Тільки потрібно запам'ятати, що дані навички рекомендується застосовувати тільки при роботі з поглаженное речами. Якщо так скласти пом'ятий сорочку, то складки і борозни тільки закріпляться, і врятує зовнішній вигляд виробу хіба що тривалий агресивне відпарювання. У деяких випадках не допомагає і це, предмет доводиться заново перепирати, сушити і вже тоді проводити всі за правилами.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий