четверг, 24 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 10 клас

 

Трудове навчання 10-А клас  (25.02.2022)

Вимоги до дитячого одягу залежно від віку дитини

Далеко не всіх батьків турбує питання про те, який купити одяг для дитини, щоб він був нешкідливий для здоров’я. В першу чергу одяг для дітей підбирається по зовнішньому вигляду, розміру, кольору та інших характеристиках. Крім цього важлива увага приділяється вартості такої покупки. Тобто якість дитячого одягу дуже рідко оцінюється як основний критерій вибору. При цьому сертифікат якості на дитячий одяг батьки вимагають лише в одиничних випадках.

Гігієнічні властивості дитячого одягу в дійсності повинні бути на першому місці. У зв’язку з цим увесь одяг, що продається на території України, проходить обов’язкову сертифікацію, яка дозволяє оцінити не тільки надійність окремих елементів та відповідність їх розміру, але й безпечність виробів для здоров’я дитини.

Відповідно до гігієнічної класифікації дитячий одяг класифікується відносно вікових груп (для немовлят, для дітей до 3 років, 4 - 7 років, 8 - 12 років, 13 - 15 років.

Під час аналізу дитячого одягу експерти також оцінюють запах тканини, проникність повітря, гігроскопічність, санітарно-хімічні характеристики у повітрі та воді. Також перевіряють, чи електризується одяг при дотику до різних предметів.

Під гігроскопічністю слід розуміти здатність тканини поглинати молекули води з повітря та утримувати їх при відповідних умовах. Висока гігроскопічність позитивно характеризує внутрішній одяг для дітей. Особливо важливе значення гігроскопічність має для дитячої білизни, яка повинна максимально швидко поглинати вологу з поверхні шкіри. Що стосується верхнього одягу, особливо зимового, його тканина не повинна пропускати і втягувати вологу. Одяг з такої тканини не буде намокати в негоду, зберігаючи свої теплоізоляційні показники. Важливими також є такі характеристики дитячого одягу, як гідрофобність та гідрофільність.

Під гідрофобністю потрібно розуміти протидію тканини намоканню. Це властивість, що протилежна гідрофільності (здатності втягувати вологу). Гідрофільність важлива для внутрішнього одягу малюків, а гідрофобність - для верхнього одягу.

Залежно від того, наскільки здатна тканина пропускати крізь себе повітря, вона може використовуватися для пошиття відповідного дитячого одягу.

Здатність тканини накопичувати на своїй поверхні електричний заряд (електризуватись) залежить від того, з яких волокон вона складається. Більшість синтетичних тканини, що мають гідрофобні властивості, характеризуються високим степенем електризації. Тому досить часто тканини виготовляють із змішаних волокон, що значно зменшує здатність накопичувати електричний заряд.

Оцінка тканини за токсико-гігієнічними характеристиками проводиться за так званим індексом токсичності, який означає степінь міграції хімічних сполук. При цьому слід зазначити, що не існує тканин, які взагалі не виділяють ніяких речовин. Наприклад, виготовлені з бавовни на сто відсотків тканини виділяють мізерну кількість пестицидів, які містяться в самих волокнах і барвниках, якими фарбуються тканини.

Гігієнічні вимоги до білизни для дітей

Дитяча білизна - одяг, який безпосередньо контактує з тілом. Сюди слід віднести майки і труси, нічні та денні сорочки, піжами, колготки і шкарпетки. Під час контакту зі шкірою малюків білизна повинна втягувати з поверхні шкіри продукти обміну речовин, що виділяються шкірою (вологу, жир, гази). Здебільшого для пошиття застосовуються тоненькі м'які тканини, що характеризуються високою повітропроникністю, гідрофільністю та гігроскопічністю. Такі характеристики притаманні бавовняним і лляним тканинам, вовні та шовку. При цьому найоптимальнішим варіантом вважається саме бавовняно-паперові тканини, що чудово пропускають повітря, добре зберігають тепло і зберігають властивості навіть після багатьох циклів виварювання і прання.

Крій білизни повинен відрізнятись особливою зручністю. а сама білизна має бути вільною. Піжами та нічні сорочки не повинні містити тугих манжет і комірців, їх довжина має відповідати зросту дитини. Слід звернути увагу, що достатньої довжини піжама або нічна сорочка рівномірно зігріває все тіло і захищає від переохолодження

Види застібок у швейних виробах.

Застібка - вид з’єднання країв і розрізів, прикріплення окремих деталей до виробу.

У швейних виробах застосовують кілька видів застібок, їх різновиди залежать від виду виробу (поясний чи плечовий) та способу обробки. У плечових виробах вони бувають: одно- і двобортні, відкриті й закриті; настрочні, вшивні, пришивні; розміщені посередині переду, посередині спинки, у боковому шві, у плечовому шві, у рукаві, виконані з однією або двома обшивками, тасьмою-блискавкою тощо.                                                          

Одяг може застібатися на: гачки, кнопки, тасьму-блискавку, ґудзики,  петлі (обшивні, обметані, із виточного шнура або прямої смужки тканини), застібку-липучку.

Завдання. Опрацювати матеріал.

Комментариев нет:

Отправить комментарий