среда, 16 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 9 клас

 Трудове навчання 9-А клас (15.02.2022)

Ручна копіювальна. Рядок «сильця» прямими стібками.



рядок або копіювальні стібки, або як ще їх називають сильця, призначені для точного перекладу ліній, контурів деталей і контрольних міток на інший шар тканини, на симетричну, парну деталь. А також для того, щоб зберегти всі лінії тривалий час. Силки прокладаються так само, як і зметувальні стібки (голка з ниткою вводяться в тканину через всі шари і виводяться з неї кожен раз повністю. Але є одна відмінність. Нитки рядка не затягують, а прокладають з утворенням петлі).


Петля потрібна для того, щоб можна було розсунути шари тканини і розрізати нитки.

Таким чином, нитки залишаться на обох деталях. А значить все лінії, контури, контрольні мітки і т.п. копіюються з однієї деталі на іншу.

 


 стібки прокладають точно по контуру деталей викрійки, які вже перенесені на тканину.



Вони прокладаються — або товстими, або в два шари, контрастними до кольору матеріалу, нитками. І видаляються відразу ж після прокладання зметувальними стібками, перед прокладанням машинної строчки.

 

 


висота h петель копіювальних стібків залежить від товщини матеріалу і може бути від 3 до 7 мм. Довжина Lст копіювальних стібків 0,5 — 1,5 см. Частота 4-5 шт. на 5 см. Довжина і частота стібків залежать від ліній або контурів, які переводяться на іншу деталь. Прокладаючи стежки по прямій лінії відстань між ними можна збільшити.

 

Завдання. Виконати копіювальні строчки на зразку

 

Підготовка виробу до примірки

 

Примірка - відповідальна та складна операція, завдяки якій усувають усі неточності розкрою, "підгоняють" фасон до цієї фігури.

Кількість примірок може бути різною (зазвичай від однієї до трьох) і залежить від того, наскільки точно було скроєно виріб, особливостей фігури, а також від складності обраного фасону.

Не слід робити надто багато примірянь, тому що необроблені краї деталей деформуються, що зіпсує вигляд готового виробу. Особливо обережно треба поводитися з тканинами, що легко розтягуються, зі штучного шовку і штапелю. У виробах із цих тканин корисно до примірки прокласти по краях окремих деталей стібки або примітати кромки, які оберігають вирізи від розтягування.

Під час підготовки виробу до примірки використовуйте шпильки, нитки, гостро заточену крейду, залишок (омилок) туалетного мила. Для бавовняних тканин застосовують різець, для вовни та шовку - крейда, мило або сільця з ниток.

Після розкрою перед приміркою на виробі прокладають нитки, що позначають центри переда і спинки, контрольні точки для з'єднання окремих деталей, позначають всі лінії фасону. Різцем або дрібною лінією прокладають відразу на двох шарах тканини. Спочатку потрібно обвести викрійку, потім відколоти її, скласти праву частину деталі з лівою, щоб контури їх суворо збігалися, і відбити крейду на нижню деталь. Якщо лінії позначилися погано, ще раз обвести їх. Є й інший спосіб перенесення ліній. Обміловку роблять крейдою або милом і лінії на другу деталь переводять за допомогою шпильок. За їхніми відмітками знову проводять лінії.

По прокладених лініях деталі зметують від середини до країв, тобто з'єднують спочатку внутрішні лінії виточок, складок, а потім плечові та бічні шви, комір, а потім правий рукав. При необхідності заготовляють підплічники та оздоблювальні деталі (кишені, оборки, вставки та ін.). При зметуванні плечових швів (якщо на спинці немає ліній рельєфів, що упираються в плечові зрізи) тканину присаджують для правильного облягання. Посадку збільшують для більш опуклої спини або розвинених лопаток та розподіляють по плечовому шву спинки. Замість посадки закладають виточку, розмір якої визначають під час примірювання.

Перш ніж змітати той чи інший шов, його заколюють шпильками, які ставлять упоперек, щоб вони не заважали стібкам. Якщо сукня суцільнокроєна, першу шпильку ставлять по лінії талії і потім вгору і вниз від неї. Плечові шви складають з кінців до центру, рукави - зверху та знизу до центру шва, верхній комір з нижнім - від середини до кінців, ліф зі спідницею - від середини спинки та полички до бокових швів, спідницю - від лінії стегон вгору та вниз, виточки - Від вузького кінця до широкого.

Завдання. Опрацювати матеріал.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий