среда, 23 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 10 клас

 

Трудове навчання 10-А клас (23.02.2022)

Загальні відомості про дитячий одяг. Вимоги до дитячого одягу.  

Тканини для пошиття дитячого одягу

Групи виробів діляться на підгрупи по статево-віковому признаку – чоловічі, жіночі, для хлопчиків та дівчаток старшого шкільного та дошкільного віку, підлітків, для дітей ясельного віку та новонароджених.

 Дитячий одяг підрозділяється на одяг для:

·         новонароджених – до 9 міс.

·         ясельного віку – від 9 міс. до 3 років.

·         дошкільнят – від 3років до 7 років.

·         молодшої шкільної групи – хлопчики від 7 до 12 років / дівчатка від 7 до 11,5 років

·         старшої шкільної групи – хлопчики від 12,5 до 15,5 років / дівчатка від 11,5 до 14,5 років.

·         підліткової групи – хлопці від 15,5 до 18 років / дівчата від 14,5 до18 років.

·         В дитячому одязі розмірними показниками служать повні величини зросту і Ог. Наприклад, для одягу, виготовленого на фігуру дівчинки (хл.) зі зростом 140см. і Ог -72см., рядок “розміри“,буде заповнений так: 140 – 72.

Вимоги до одягу.

Одяг має відповідати певним вимогам, а саме:

·         відповідність одягу своєму призначенню

·         естетичні

·         експлуатаційні

·         гігієнічні вимоги

Естетичні вимоги – це вимоги до художнього оформлення одягу, що відповідають сучасній моді (силует, форма деталей, пропорції частин одягу, колір, малюнок використаних матеріалів.

Експлуатаційні вимоги – забезпечення зручності при носінні і надійності в експлуатації. Зручність при носінні – це, в свою чергу, забезпечення свободи рухам і дихання людини, легке одягання та знімання одягу. Під надійністю одягу слід розуміти її безвідмовну службу протягом всього періоду носіння до моменту морального та фізичного зносу. Надійність одягу характеризується опором матеріалів та швів розривним навантаженням, формостійкістю деталей та країв одягу, зносостійкістю матеріалів і конструкцією вузлів виробів.

Гігієнічні вимоги передбачають міри захисту людини від впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища (холоду, жари, дощу, шкідливих виробничих факторів), механічних і хімічних пошкоджень, забезпечення нормальної життєдіяльності організму (дихання шкіри, газообмін, виділення поту і т. д.), підтримання в підодяговому шарі повітря певного рівня температури, вмісту вуглекислоти і вологості.

Одяг не повинен утруднювати дихання, кровообіг і рухи людини, не зміщувати і не стискувати внутрішні органи та частини опорно-рухового апарату.

Ці вимоги забезпечуються при правильному виборі виду побутового чи спеціального одягу необхідної конструкції і матеріалів.

Бути достатньо міцним, легко чиститися від зовнішніх і внутрішніх забруднень.

Не містити токсичних домішок, що виділяються в навколишнє середовище, не мати фізичних і хімічних властивостей, які несприятливо впливають на шкіру і людський організм у цілому.Мати порівняно невелику масу (до 8—10 % маси тіла людини).

Важливим показником якості та гігієнічних властивостей одягу є підодяговий мікроклімат. За температури навколишнього середовища 18—22 °С рекомендуються такі його параметри: температура підодягового повітря 32,5—34,5 °С, відносна вологість — 55—60 %, концентрація діоксиду вуглецю — до 1—1,5 %.

Гігієнічні вимоги до дитячого одягу

Унаслідок менш досконалого механізму терморегуляції, значно більшого, ніж у дорослих, питомого співвідношення величини поверхні тіла та одиниці його маси, більш інтенсивного периферичного кровообігу, діти швидше охолоджуються в холодну пору року і перегріваються в літню. Тому їхній одяг повинен мати більш високі теплоізоляційні властивості взимку і сприяти тепловіддачі влітку. При цьому дуже важливо, щоб одяг був вільним, проте не громіздким, не перешкоджав рухам, не спричиняв зрушень у кістково-м'язових сполучних тканинах. У ньому має бути якомога менше рубців та грубих швів.

Різні природно-кліматичні умови визначають особливості гігієнічних вимог до одягу для населення. У суворих кліматичних умовах особлива увага приділяється забезпеченню високих теплозахисних і вітрозахисних властивостей одягу. Для цього широко застосовуються неткані утеплювачі із синтетичного волокна, різні синтетичні тканини та їх суміші з натуральними.

Основними вимогами до одягу в умовах жаркого клімату є високі повітропроникність та гігроскопічність, низька теплопровідність, вільний покрій, переважно світлі тони. Найбільш придатні для такого одягу натуральні тканини (бавовна, льон, вовна).

Основні  вимоги до дитячого  одягу та їх характеристика.

Не кожен, із нас, хоча б колись, задумувався над тим, які вимоги повинні бути до дитячого одягу. Багато хто на це навіть не звертає уваги, але дуже часто знання та розуміння цих вимог, допомагають нам вдало підібрати зручний і водночас гарний одяг.

 Комплексні вимоги до дитячого одягу можна розподілити на два основних види: споживчі та технікоекономічні.

До технікоекономічних вимог відносять – економічні.

Споживчі вимоги поділяють на:

ü соціальні

ü функціональні

ü естетичні

ü експлуатаційні

ергономічні вимоги, в свою чергу, поділяють на:

-антропометричні

-гігієнічні

-психофізіологічні

Соціальні вимоги - відображаються попитом покупців на дитячий одяг доцільного асортименту, який відповідає основам суспільного виховання дітей і витримує конкурентну спроможність на зовнішніх і внутрішніх ринках.

Функціональні вимоги - виражають вимоги відповідності одягу конкурентному призначенню, крім того, характер моделі, тканина, оздоблення, та кольорове вирішення повинні відповідати смаку дитини.

Естетичні вимоги - визначаються досконалістю композиційного і кольорового вирішення моделі, гармонією, співрозмірністю частин, новизною моделі, товарним видом.

Експлуатаційні вимоги до дитячого одягу, достатньо важливі та стосуються стійкості одягу до витирання, розриву та дії хімчистки.

Антропометричні вимоги - стосуються відповідності одягу, розміру, форми тіла, пропорціям характеру рухів. Незручний одяг позбавляє дітей активності, заважає рухатись, а бо ж взагалі, стримує рухи. Тісний костюм негативно діє на ріст і розвиток організму - порушує кровообіг, травмує шкірне покриття.

Статистична відповідність є вихідною для визначення раціональних розмірів і форм опорних ділянок конструювання одягу. Разом з тим, з урахуванням того, що діти знаходячись в спокої значно рідше ніж в русі, при оцінці якості одягу, на перший план виходять показники динамічної відповідності.

Для встановлення показників динамічної відповідності дитячого одягу, розроблена класифікація рухів, які діти виконують на протязі дня.

Класифікація рухів дітей з положення "Стоячи" : рухи верхніх та нижніх кінцівок, їх відведення та згинання - на деякий кут та максимально можливий кут - вперед, назад та в сторону. Рухи тулуба - згинання, розгинання, повороти- вперед, назад та в сторону.

Класифікація рухів дитини з положення "Сидячи". Вихідне статичне положення - "сидячи". Рухи верхніх кінцівок - піднімання вперед та вгору, відведення - назад та в сторону. Рухи тулуба - повороти в сторони. Нахили тулуба - вперед, назад і в сторону.

У відповідності до класифікації, розроблені схеми ергономіки таких рухів, тобто місця найбільшої концентрації напруги. Які показали, що в основному деформації та переміщенню піддаються спинка, вузол пройма-рукав, а також передні і задні половинки штанів. Усі ці вимоги, звичайно ж, виробники одягу враховують, тому залишається, лише правильно підібрати розмір та модель.

Гігієнічні вимоги перш за все, визначають основне призначення одягу, який забезпечує необхідний тепловий стан організму, шляхом створення довкола нього оптимального мікроклімату і захищає тіло людини від несприятливих кліматичних впливів, забруднень та пошкоджень

 Для дітей це дуже важливо, оскільки організм ще не зміцнився, а температурні показники менш досконалі ніж у дорослих.

Психо-фізіологічні властивості реалізуються у властивостях одягу, які сприймаються людиною у відчуттях. Одяг не повинен викликати у дітей негативну реакцію і неприємні симптоми. Негативний вплив на організм дитини можуть мати - надлишкова маса виробу, колючість тканини, груба обробка швів, резинки які стягують тіло, зап'ястки. Крім того дитячий одяг повинен відрізнятися комфортністью одягання та знімання, а також зручністью користування його окремими елементами.

Тканина та прикладні матеріали

для виготовлення дитячого одягу, їх властивості.

В даний час існує велика кількість різноманітних тканин, з яких виробляють дитячий одяг. Однією з найпопулярніших вважається трикотаж. Він не тільки має привабливий зовнішній вигляд, але й досить практичний матеріал. Для дитячого одягу це один з найкращих варіантів. Трикотажний одяг підійде кожній дитині, так як представлений  ​​різними моделями, і в плані фінансів також доступний. Найголовніше, це під час виробництва використовувати якісні матеріали. Так як з неякісного трикотажу неможливо отримати якісний одяг.

При виробництві дитячого одягу використовується також спеціальна фарба, яка надає одягу більш насиченого  зовнішнього  вигляду. Звичайно ж, дана фарба повинна бути якісною і абсолютно нешкідливою, щоб не нашкодити здоров'ю дитини. Дитячий  одяг відповідає модним тенденціям, які встановлені у всьому світі. Адже дитина повинна бути одягнена  не тільки в практичний, але і в модний, гарний одяг.

Ситець - це один з найкращих варіантів, для виробництва дитячого одягу. Саме ця тканина користується великою популярністю, тому що вона представлена ​​різноманітними візерунками, красивим оздобленням і чудовою кольоровою гамою. Даний вид тканини відмінно підходить для виробництва дитячого одягу. З цією тканиною тіло може дихати, вона досить вільна. Найпопулярніший вид ситцю - це той, на якому є малюнок. Складається цей ситець з бавовни, причому на всі сто відсотків.

 Багато людей використовують для своїх дітей одяг з фланелевої  тканини. Фланель вважається теплою тканиною, яка має одно- або навіть двостороннє начісування. Так як це бавовняна або вовняна тканина. Це природний матеріал, який здатний пропускати повітря і при цьому шкіра може дихати. Для дитячої шкіри це один з найголовніших критеріїв. Також ця тканина використовується не тільки для дитячого одягу, а й також для жіночого одягу, рушників, халатів і тому подібного. На таких речах є малюнок, але він практично непомітний.

 Бавовна - це натуральний   матеріал, який безпечний і для новонароджених. Він найбільше підходить для літнього сезону і має «дихаючу» здатність. Недоліком цього матеріалу є те, що бавовна мнеться, але це окупиться перевагами. 

Шерсть - натуральний  матеріал,  який незамінний восени і взимку. Діти в такому одязі відчувають себе комфортно, так як цей матеріал підтримує нормальну температуру. Шкіра дитини не потіє і залишається завжди сухою. 

  Льон вважається натуральним матеріалом. Він приємний на дотик, діти люблять носити одяг з льону. Льон, як правило, використовують для пошиття літнього одягу. Але льон, також як і бавовна швидко мнеться. 

 Шовк – натуральний   матеріал,  він гігроскопічний, блискучий і міцний. У більшості випадків, завдяки  своїй   красі з цього матеріалу виготовляють ошатний святковий одяг для дітей. Шовк чутливий до сонячного світла, але під впливом сонячних променів шовк вигоряє. 

 Махра - петельна тканина, її виготовляють з бамбука, бавовни, льону або ж  в комбінації цих матеріалів. Ця дуже ніжна і м'яка тканина, відмінно вбирає вологу. З неї роблять рушники, дитячі халати і так далі. 

Бамбукове волокно - теж натуральний матеріал, за його м'якість  можна лише порівняти з ніжним кашеміром. З такого матеріалу виготовляють різноманітні вироби: дитячі сорочки, сукні, піжами і багато. В такому одязі не буває ні холодно, ні жарко. Цей  матеріал «дихає», простий і легкий у догляді, не викликає алергію. Бамбукове волокно це чиста екологічна тканина, він абсолютно нешкідливий для дітей. 

 Інтерлок - це 100%-вий бавовняний трикотаж, він теплий, ніжний натуральний матеріал. Добре тримає форму і розтягується. Цей матеріал рекомендують дітям з чутливою шкірою, якщо вона схильна до почервонінь, подразнень, до алергічних реакцій і так далі. 

  Рібана(гумка) - бавовняний трикотаж, еластичне полотно в дрібну смужку.  Матеріал добре розтягується і тримає форму, добре пропускає повітря, дитині в цьому одязі дуже комфортно. 

 Футер виготовляють з стовідсоткової бавовни. З цього щільного  трикотажу виробляють теплий дитячий одяг. Він добре вбирає вологу, «дихає», добре тримає форму

Цей  матеріал вимогливий у догляді. Якщо його неправильно випрати, це зіпсує виріб з цього матеріалу, перед пранням потрібно ознайомитися з ярликом. 

Кулірка - бавовняний трикотаж, повітряний, легкий, тонкий матеріал. Він добре розтягується в ширину, але не тягнеться в довжину. 

Штучні тканини

Віскоза є штучним шовком. Більшість виробників віддають перевагу цьому матеріалу для виготовлення підкладки для костюмів, для верхнього дитячого одягу і так далі. Це гігроскопічний і гладкий матеріал, він поліпшує якості верхнього дитячого одягу. 

Фліс виготовляють з поліестеру, це  синтетичний матеріал, що нагадує замшу. Є багато варіантів флісу, вони відрізняються за способом плетіння, щільності, товщини і так далі. З флісу виробляють широкий спектр виробів, спортивні костюми, білизна, верхній одяг, натільна білизна.

Велсофт - поліестерна тканина з ніжним м'яким ворсом. Вона невибаглива  у догляді, легка і тепла, ніжна на дотик. З велсофта виготовляють різний дитячий одяг: комбінезони, халатики і т. д. 

Кожна тканина має велику кількість позитивних характеристик. І, звичайно ж, людина підбирає для своєї дитини такий одяг, в якому буде зручно, тепло і при цьому вільно. На жаль, природних матеріалів стає все менше і менше, але їх ніщо не зможе замінити.

 

Завдання.  Опрацювати матеріал.

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий