четверг, 17 февраля 2022 г.

Дистанційне навчання 10 клас

 

Трудове навчання 10-А клас (16.02.2022, 17.02.2022, 18.02.2022)

Легкий спосіб зробити викрійку для сукні ляльки

Кожна дівчинка мріє про великий гардеробі для своєї улюбленої ляльки, в якому обов'язково повинні бути гарні сукні. І здійснити мрію дитини дуже просто. Для цього потрібно запастися красивими клаптиками, швейними приладдям і, звичайно ж, фантазією. А щоб вийшов відмінний наряд, спочатку слід розробити, як робити викрійку для сукні ляльки.

Сукня для Барбі

Щоб плаття добре село по фігурі ляльки, потрібно зробити викрійку-основу. Справа ця кропітка, але результат того вартий. Так як у Барбі мініатюрне тіло, то вимірювати її сантиметровою стрічкою немає сенсу. Можна, звичайно зробити виміри і робити всі розрахунки в міліметрах, проте є більш простий спосіб.

Отже, знадобиться фольга для запікання, якій обертають фігуру і притискають її до тіла, і маркер, яким прямо по фользі прорисовують все фасонні та фігурні лінії: по талії, через центр грудей, по плечах і по передбачуваної проймі рукавів або ж над грудьми і під пахвами, в залежності від моделі, а також по бічних швах і по центру спини.


Коли всі лінії будуть намальовані, беруть манікюрні ножиці і по ним охайно розрізають фольгу на деталі, щоб отримати викрійку для сукні ляльки. Коли всі елементи вирізані, їх залишиться лише перенести на тканину, додати припуски на шви, викроїти і зібрати виріб.

Якщо потрібна форма пишної сукні для ляльки, обернути потрібно тільки верхню частину тіла фольгою, щоб отримати деталі ліфа. Спідницю зазвичай роблять зі смуги тканини довжиною від талії до підлоги і завширшки, що залежить від кількості збірок.

Плаття на великого пупса

Щоб пошити оригінальну сукню на ляльку-пупса, потрібно зняти мірки з іграшки. Сантиметрової кравецької стрічкою заміряють окружність шиї, грудей, талії і стегон, а також вертикальні мірки: глибину пройми, довжину переду і спинки до талії, довжину всього виробу і зростання пупса. Викрійку для сукні ляльки будують так само, як і для дитячого одягу. На аркуші паперу проводять вертикальну лінію і далі відкладають на ній мірки. Спочатку від вершини відкладають довжину переду до талії вниз по лінії і вправо мірки окружності шиї і ширини плеча. Кінцеву точку плеча занижують на пів сантиметра і малюють вниз вигнуту пройму для руки. Далі від талевою точки вправо проводять половину відповідної мірки і кінцеву точку з'єднують з низом пройми, отримавши бічний шов ліфа. Для низу сукні вирізують смугу тканини і збирають її красивими бантовими складками.


Збирати деталі слід з горизонтальних швів, а після зшивати плечові і пришивати спідницю, декоративні елементи і застібку. Для застібки одягу для Барбі, як правило, використовують липучку, а ось для великих ляльок підійдуть блискавки і ґудзики.

Як вибрати тканину

Побудувати правильну викрійку для сукні ляльки -це пів справи, а от щоб вийшов відмінний наряд, потрібно підібрати гарний матеріал. Для пошиття можна використовувати старі речі або залишки тканин від пошиття будь-яких виробів, але більшість майстринь вважають за краще для своїх творінь підбирати тканину в магазинах.

Щоб пошити пишну сукню, добре використовувати фатин і органзу в кілька шарів. Цей матеріал відмінно тримає форму, тому спідниця на плаття буде красиво стояти. А на ліфі добре використовувати оксамитову і атласну тканину або парчу.


Декор для лялькового одягу

Як декор для лялькового одягу можна використовувати всілякі стрічки, мережива, намистини, стрази і навіть різні фігурні ґудзики. Декоруючи верх сукні, можна використовувати різні текстильні квіточки і стрічки. При прикрасі виробу слід пам'ятати одне просте правило: якщо тканини насичених кольорів або з блискітками, то декору має бути мінімальна кількість. У той же час, якщо тканина однотонна, то можна використовувати і намистини, і квіти, і стрази.

Знаючи, як зшити плаття ляльці, форма якого будується досить просто, можна створити цілу колекцію одягу.

Завдання. зробити викрійку сукні для улюбленої ляльки одним із запропонованих способів. Розробити варіант сукні. Виготовити сукню для ляльки.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий