суббота, 9 мая 2020 г.

Дистанційна освіта


7 клас
(12.05 – 15.05.2020)

Тема. Оздоблення виробів із тканини вишивкою у техніці «хрестик».
Історія вишивки
     Вишивка хрестиком - один з найпопулярніших видів рукоділля,  мистецтво бере своє коріння з епохи первісної культури, коли люди використовували стьобання кам'яними голками при шитті одягу з шкур тварин. Спочатку матеріалами для вишивки були шкіра тварин, жили, волосся, волокна конопель чи вовни.
     Оригінальних вишивок, що датуються раніше ХII століття, майже не залишилося. Але зображення одягу і предметів інтер'єру свідчать про те, що вишивка з'явилася набагато раніше. У різних країнах узори відрізнялися як стилем так і кольором.
вышивка крестиком
вышивка крестиком
вышивка крестиком
     Одяг прикрашався вишивкою в тих місцях, де вона стикалася з тілом – комір, рукава, поділ. Також прикрашалися вишивкою рушники, скатертини, простирадла. Рушниками з хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей, накривали такими рушниками хліб. 
     Особливо прагнули прикрасити свій будинок на свята – рушники http://www.tk-furnitura.com.ua/images/stories/Rukodelie/911.jpgрозвішували на стіни, дзеркала, вікна, вішали їх на ікони і на божницю, жінки нарядно одягалися в прикрашені золотом, сріблом, перлами, кольоровими каменями, бісером, скляними намистинками, люстерками одяг. З дитинства (раннього віку) сільські дівчатка під керівництвом матерів і старших сестер займалися рукоділлям для того, щоб приготувати собі придане до весілля. Перед весіллям владнували виставку – щоб показати, яка наречена майстриня та яка вона працьовита. Наречена дарувала рушник судженому і сватам, а також рідні жениха, ним прикрашали гільце, на дівич-вечорі. На рушник ставали під час вінчання в церкві та благословення батьків.
Вишивка     На масляну, весіллі, при народженні або смерті людини вишиті рушники вважалися священним оберегом. Особливу силу оберігати людей від злих сил, хвороб і стихій приписували звичайному рушнику.
У сільських сім'ях одяг шили з домотканих вовняних і льняних тканин, прикрашали кольоровим ситцем, мережками, вишивкою.
     У наш час вишивка хрестиком набула масового характеру, вишивають не лише жінки, але і чоловіки  - беруть в руки голку і створюють шедеври.
     Вишивки Ірану та Індії відрізняються безліччю рослинних мотивів, зображенням птахів, тварин а також сюжетів з класичної національної літератури. Вишивки Візантії, що відрізнялися красою шиття шовком, золотом та сріблом, різними узорами, зробили значний вплив на розвиток мистецтва вишивки хрестом в багатьох країнах Європи в період середньовіччя. Таким чином з'явилися унікальні орнаменти та техніка вишивки хрестом, індивідуальні для кожної національності.   

Починаємо вишивати!  Що необхідно знати?

Тканина для вишивання

Вышивание крестиком для начинающих: Что необходимо знать?Для вишивання необхідно вибирати світлу тканину (білу, блакитну, жовту) полотняного переплетення, так яка при виконанні багатьох видів швів доводиться лічити нитки та тканині. Можна використовувати льняну тканину, тканину з льону з лавсаном, домоткане полотно або іншу тканину з розрідженою структурою. Дуже зручна тканина для вишивання – канва.

Для зручності вишивки, перед початком роботи потрібно нанести розмітку на канву. Зручніше за все робити розмітку з кроком в 10 клітинок. Наносять розмітку зазвичай спеціальними маркерами. Вони бувають двох видів: змиваються (за допомогою мокрої ганчірки) і зникаючі протягом 24-72 годин. Так само, рукодільниці  роблять розмітку за допомогою ниток - прошивають на канві. Слідкуйте за тим, що б ваша розмітка була спрямована не на малюнок, а на поля (розмітка простим олівцем погано змивається).
Краї виробів обробляються вручну петельним швом або на оверлоці. Ще один спосіб - промазати краї клеєм ПВА, який після закінчення роботи легко змивається. Такі дії допоможуть запобігти осипання країв роботи і зробить її більш охайною.
Якщо вишивка не дуже велика, зручно починати вишивати з середини. Для цього необхідно визначити центр шматка канви і центр схеми, або вишивки. Легко зробити це, склавши канву попалам. На наших схемах центр позначений чорними трикутниками по периметру схеми.
Коли канви досить багато, вишивають з кута. Залежно від того, в який бік лягає хрестик у вишивальниці, починають з лівого або правого нижнього кута. Але обов'язково нижнього, так як при вишивці зверху вниз закривається малюнок.

Заправка нитки в голку
 Начебто проста дія - а як іноді доводиться помучитися! Можна використовувати нітковдивач, але навіть він не завжди рятує ситуацію. При заправці нитки в голку, кінець нитки повинен бути плоским. Змочіть нитку водою і розплющите його.
Якщо потрібно вдіти більшу кількість ниток або вовняну нитку, можна використовувати наступний прийом: відщипнути від вати маленький шматочок, буквально кілька волокон. Накрутити їх на кінець нитки. При цьому утворюється як би продовження тонка нитка, але вже з ватних волокон. Вдягають нитку в голку, а потім приберіть вату з кінчика.
https://povitrulya.com.ua/image/catalog/double-thread-cross-stitching.jpg
Закріплення нитки на тканині
Якщо вишиваємо в дві нитки: дуже зручний варіант взяти нитку подвійної довжини і скласти її навпіл. Зробити перший стежок і закріпити нитку, пропустивши голку в петлю, яка утворилася при складанні нитки.
https://povitrulya.com.ua/image/catalog/odd-number-of-threads-cross-stitching.jpg

Якщо кількість ниток непарне: вколоти голку в переплетення канви, протягнути через 2-3 клітинки. Поверх утворених стібків виконуємо вишивку хрестиком, як би зашиваючи ці стежки.
https://povitrulya.com.ua/image/catalog/single-thread-cross-stitching.jpg




Якщо вишиваємо в одну нитку: закріплюємо нитку, пропустивши її через одну клітку канви, і зашивши зверху хрестиком.

Шов «хрестик»
https://povitrulya.com.ua/image/catalog/cross-stitching.jpgШов «хрестик» являє собою два перехрещених стібка. При його виконанні треба стежити за тим, що б верхній стібок був направлений в одну сторону. Закріпивши нитку, складену вдвічі, виводимо її на лицьову сторону і робимо стібок з лівого нижнього кута в верхній правий. Виконуємо необхідну кількість стібків напівхрестиком. Потім закриваємо напівхрестиком стібком з лівого верхнього в правий нижній кут. З вивороту виходять горизонтальні смужки.

Шов «Хрестик»
При вишивці стежте за тим, що б верхні стібки хрестика мали однаковий нахил. В іншому випадку один і той же колір буде мати різні відтінки. Не робіть довгих протяжок (довше 2 см) - вони можуть провисати або стягувати тканину, просвічується. Слідкуйте за натягуванням нитки - воно повинно бути рівномірним. Після закінчення вишивки або коли закінчується нитка, пропустити хвостик на виворітній стороні через кілька стібків.

Про виворот
Виворіт  повинен бути охайний і повинен бути ідеальним, якщо ви вишиваєте сорочку або рушник. Адже виворіт буде відно. Але якщо ви вишиваєте картину, то немає нічого страшного, якщо на вашому вивороті буде трошки хвостиків і коротенькі, на кілька стібків, переходи.

Посилання на відео «Вишивка технікою косий хрестик» https://www.youtube.com/watch?v=nRLt3o-BNUA
        Завдання.
1.     Розробити  або знайти схему вишивки хрестиком.
(можна знайти цікаві схеми за адресами: https://povitrulya.com.ua/ua/free-cross-stitch-patterns/, https://tkanix.guru/rukodelie/vyshivka-krestom-skhemy ).
2.     Підготувати матеріал для роботи: нитки, голка, ножиці,тканина (муліне або тканина з великим малюнком переплетення ниток).
3.     Виготовити виріб (виконати вишивку).


Комментариев нет:

Отправить комментарий