воскресенье, 3 мая 2020 г.

Дистанційна освіта


7-А, 7-Б клас
(04.05 – 08.05.2020)
Тема. Ремонт одягу.
Що робити, якщо раптово порвалася дорога куртка або розійшлася блискавка? Після вечірки виявилася дірка на модній сукні або штанах? Улюблена блузка або светр виявилися великі по закінченні декількох років і навпаки? У цих та багатьох інших випадках варіантів всього два – придбати рівноцінне вбрання на заміну або відремонтувати.
Купівля нового одягу – задоволення дороге. Далеко не кожному, на жаль, по кишені робити часті покупки одягу. Головна перевага ремонту у відносно низьких фінансових витратах. За статистикою, у 8 з 10 випадків речі піддаються повному відновленню без видимих і функціональних слідів ремонту. Особливо, якщо справа стосується коригування розміру, фасону, підшивки роздертих фрагментів, заміни блискавок, пришивання ґудзиків та іншої швейної фурнітури.
Багато господинь вважають за краще виконувати дрібний ремонт речей у себе вдома, самостійно.
Розберемо   перелік найбільш поширених робіт, які не вимагають професійної участі та доступні середньостатистичній господині вдома.
Дрібний ремонт речей своїми руками

Правила шиття - САМООБСЛУГОВУВАННЯ - Я СВІЙ ОДЯГ ДОГЛЯДАЮ, САМ ...Пришивання ґудзиків.
Найпростіша робота, яка не вимагає особливих навичок. Досить навчитися поводитися з голкою і ниткою, а також уважно намітити місця пришивання ґудзиків. Вони повинні в точності збігатися з попередніми, тому що будь-яке відхилення призведе до появи неприємних складок на одязі при застібанні.

Штопання.
Якщо виник не просто невеликий прорив, а справжня діра, то її слід заштопати або заштукувати. Якщо її просто зашити – буде  занадто помітно.
Штукування  і штопання – це, по суті, один і той же процес, з тією лише різницею, що штопають в'язані речі, попередньо поклавши їх на що-небудь випукле. Штопати можна вручну або на швейній машинці зі спеціальним пристосуванням. Основна вимога – підібрати нитки, відповідного діаметру, окрасу і якості ремонтованої тканини. Техніка штопання доволі проста.
Здійснюється штопання (або штукування) наступним чином:
1.   Натягніть тканину лицьовою стороною до себе.
2.   Підберіть нитки, які повністю нагадують нитки тканини, з якої виготовлена річ.
3.   Кожен стібок зачіпляє міцну частину матерії і ведеться до протилежної сторони, там робиться мізерний стібок, потім наступним стібком голка повертається на попередню сторону. Ремонт вязаных и трикотажных вещей.. Обсуждение на LiveInternet ...
4.   Спочатку вся площа штопається в одному напрямку, потім - в перпендикулярному до нього. При цьому стежки ведуться хвилями: голка йде поверх однієї нитки, потім проходить під другою, потім йде поверх третьої і так далі. Створюється своєрідна решітка з ниток.
При вдалому підборі ниток і охайній  роботі заштопана ділянка майже не видима, принаймні в очі не впадає.

Накладання  латок.
Як нитки при штопанні, так і латки повинні бути з аналогічної тканини. Або максимально схожі за якістю і фактурою.
https://i0.wp.com/dom-7ya.ru/wp-content/uploads/2016/02/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0.jpgКоли краї дірки на виробі рвані і криві, доцільно накласти латку. Для цього краї прориву зрізуються таким чином, щоб вони нагадували чітку геометричну фігуру: коло, ромб, квадрат або силует якоїсь тварини, будівлі та ін.. Клаптик для латки рекомендують зазвичай підбирати під колір тканини, краще - з таким же малюнком. Попередньо його необхідно випрати, відпрасувати щоб він не змінив форму і не з’явилися «зморшки» після того, як він буде пришитий до виробу.


Послідовність накладання латки:
1.  Клаптик прикладають до виворітного боку виробу, що ремонтується, лицьовою стороною, таким чином, щоб малюнок або  нитки основи збіглися.
2. Латку необхідно прикріпити до виробу тимчасовими (зметувальними) стібками.
3. Підігнути  краї латки, пришити її (використовуємо потайні стібки).
4. Підігнути краї пошкодженої ділянки виробу (дірки) всередину і закріпити їх з латкою. Для цього також слід використовувати потайні стібки.
5. Видалити тимчасові стібки і пропрасувати латку праскою.
На жаль, навіть якщо дуже постаратися, латка зазвичай залишається помітною в більшій чи меншій мірі.
Втім, з цієї ситуації є неординарний вихід - накласти латку контрастного кольору. У цьому випадку все буде виглядати так, як ніби вона прикрашає виріб, а не намагається заховати дірку.

Завдання.
1.     Записати послідовність виконання: накладання латки, штопання.
2.     Виконати зразки накладання латки, штопання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий