воскресенье, 17 мая 2020 г.

Дистанційна освіта


Трудове навчання
8-А клас
(18.05 – 22.05.2020)
Тема. Виготовлення підставки під гаряче у техніці «печворк».

Продовжуємо працювати і виготовляти вироби у  цікавій техніці «печворк».
 Виготовляємо маленький виріб – підставка під чашку або каструлю, для виготовлення якої буде використано шиття з трикутників! Цей чарівний аксесуар допоможе вашій кухні стати більш затишною і красивою!

Пригадаємо про підготовку матеріалів до роботи
Перед тим, як починати виготовлення виробів у техніці «печворк», треба підготувати матеріали. Обрану нову тканину треба обов'язково випрати і пропрасувати. Цей режим необхідний для того, щоб тканина зробила усадку. Інакше усадка буде відбуватися вже в процесі використання вироби. Після прання виріб може деформувати.
Важливо: не можна використовувати разом нову та стару тканину без попереднього прання нової.

Для виготовлення підставки під гаряче вам знадобиться:
·        невеликі відрізи тканини чотирьох кольорів (в «печворку» прийнято використовувати натуральну бавовну з дрібним орнаментом),
·        джинсова тканина, нитки, швейна машинка і кравецькі шпильки.

Покроковий майстер-клас.

1.      Шиємо підставки під гаряче з трикутників.З бавовняної тканини виріжте прямокутники, в яких одна сторона трохи більше іншої. Наприклад, це буде прямокутник розміром 4 на 6 см. Покладіть ці деталі на стіл, розгорнувши лицьовою стороною вгору.






2.      Шиємо підставки під гаряче з трикутників.Праву сторону пригніть до верхнього краю прямокутника. Таким чином, сформується  подвійний трикутник з тканини. Зліва від цього трикутника залишиться трохи зайвої тканини, яка знадобиться для складання виробу.

 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.

3.     Тепер правий верхній кут отриманої фігури необхідно відігнути  вліво так, як зазначено на фото.



 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.


4.     Нижню частину деталі підгинаємо вгору.





 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.

5.     Виходить ось така деталь з гострим «носиком». Саме з таких деталей  і буде складатися наше виріб. Важливе правило для їх формування – не забувати прасувати деталі після кожного складання  тканини.



6.     За таким же принципом формуємо всі інші трикутники – деталі з тканин всіх приготованих забарвлень.
7.     Потім за допомогою круглого шаблону необхідно розкроїти два кола з джинсової тканини. Це буде основа підставки, тому деталь повинна бути немаленькою – наприклад, 10 см.
8.     Складаємо два джинсових кола, лицьовою стороною всередину, зшиваємо  їх по контуру. Вивертаємо деталь на лицьову сторону і зашиваємо отвір, через який вивертали її. Отримуємо  круглу джинсову основу для виробу.

 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.

 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.

9.     Тепер нам знадобляться усі приготовані трикутники.


 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.



10.                      Кравецькими шпильками необхідно прикріпити до краю основи трикутники одного кольору. Робити це потрібно так, щоб усі трикутники як би заходили один на інший. Приблизно так, як ви зазвичай розкладаєте сир на тарілці перед приходом гостей.


11.                      Шиємо підставки під гаряче з трикутників. Потім прошити (на швейній машині або вручну використовуючи ШОВ «РУЧНА СТРОЧКА» – найміцніший із ручних стібків. Голку вколоти у тканину, вивести через 5 мм. Відступаючи приблизно 3 мм, знову вколоти голку і проколоти на довжину двох стібків. Проколювати тканину точно в місцях виходу голки. Потім знову вколоти голку на довжину двох стібків. Шити в цьому ритмі справа наліво)  все коло трикутників. Строчка повинна лягати по середині цих деталей.

 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.

12.                     Ближче до центру розташовуємо  другий ряд трикутників – на цей раз, іншого кольору. Ці трикутники прикриють необроблені краї першого  ряду.  Новий  ряд, потім наступний ряд трикутників, всі прошиваємо.


 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.
13.                      Завершальний, центральний ряд потрібно розташовувати якомога акуратніше. Його теж слід пристрочите до основи.


 Шиємо підставки під гаряче з трикутників.


14.                      З решти джинсової тканини необхідно  розкроїти невелике коло, обробляємо його край і пришиваємо до центру роботи.



Мила підставка під гаряче готова!
 


Завдання.
1.     Ознайомитися з інструкційною картою виготовлення підставки під гаряче у техніці «печворк».
2.     Підготувати матеріали необхідні для виготовлення підставки.
3.     Використовуючи інструкційну карту виготовити підставку у техніці «печворк».

Комментариев нет:

Отправить комментарий