вторник, 7 апреля 2020 г.

Дистанційна освіта


Трудове навчання
Клас 8-А
(06.0410.04.2020)

Тема.  Побудова креслення спідниці з клинів.

До поясного жіночого верхнього одягу відносяться спідниці різноманітних конструкцій і моделей, спідниці-штани, штани, шорти та інші вироби. Але основним жіночим поясним виробом є спідниця.
Спідниця, як вид одягу в сучасному розумінні, з’явилася на початку XV століття.
Сучасні спідниці набагато спрощені щодо деталей та оздоблення. Спідниці знаходять широке призначення і як самостійний вид одягу, і як складова частина костюма. Мода впливає на зовнішній вигляд спідниці. Зміни виявляються у її довжині і формі, розподілі виточок, загальному силуеті.
Конструювання жіночих поясних виробів - OurbooxЗМІСТСпідниця з клинів має розширення клина до нижнього зрізу. Спідниці можуть бути 4,6,8,10,12 клинів. Вибираючи на спідницю тканину з малюнком, треба враховувати напрям малюнка, оскільки при розкроюванні спідниці треба підбирати малюнок у місцях з’єднання клинів.
Для побудови креслення спідниці з клинів знімають мірки: обхвату талії (От), обхвату стегон (Ос), довжини спинки до талії (Дст), довжини виробу (Дв), ці самі мірки знімають для побудови прямої спідниці).
Назви ліній креслення клина подано на малюнку.
 

         Запитання.
1.     Чим відрізняється спідниця з клинів від усіх інших видів спідниць?
2.     Скільки клинів може мати спідниця?
3.     Які мірки знімають для побудови клина спідниці?
         Завдання.
Оформити в альбомі аркуш «Спідниця з клинів».


Інструкційна карта. Побудова креслення спідниці з шести клинів

        Завдання.
1.     Виконати розрахунки за своїми мірками для побудови креслення, записати їх в інструкційну карту.
2.     Побудувати за інструкційною картою креслення клина натуральної величини за своїми розрахунками.
3.     Вирізати креслення по контуру.
4.     Підготувати викрійку до розкроювання тканини: зазначити назву деталі, позначити напрям поздовжньої нитки, зазначити припуски на шви: по лінії талії – 1 см, по лінії боку – 2-3 см, по лінії низу – 3-4 см.
5.     Підписати викрійку.

Розрахунок витрати тканини при виготовленні спідниці з клинів.
По довжині на спідницю потрібна кількість тканини, що дорівнює Дв (довжина виробу) + 10 см (на обробку нижнього зрізу, пояса і вирівнювання поперечного зрізу тканини). По ширині тканину треба розраховувати так: виміряти ширину клина внизу і помножити її на кількість клинів.
Визначити, яку кількість клинів можна розкроїти з тканини певної ширини. Наприклад: у спідниці буде 6 клинів. Якщо по ширині тканини можна розкроїти 2 клини, то всього тканини потрібно: (Дв + 10)х 3. Якщо по ширині можна розкроїти 3 клини, то тканини потрібно: (Дв + 10)х 2.
Слід пам’ятати, що тканини в клітку і з однобічним малюнком на спідницю треба брати більше, оскільки при розкроюванні потрібно враховувати, що при з’єднанні бічних зрізів клинів малюнок має зберігатися. При розкроюванні поздовжня нитка повинні проходити посередині клина.
  Завдання.
Виконати розрахунок витрати тканини за своїми мірками.



Комментариев нет:

Отправить комментарий