четверг, 16 апреля 2020 г.

Дистанційна освіта


Трудове навчання
7-А, 7-Б клас
(21.04 – 24.04.2020)

Продовжуємо виготовляти брюки дівочі.
Наступний етап виготовлення:

Обробка нижніх зрізів швом упідгин із закритим зрізом

Нижній зріз виробу можна обробити по-різному. Вибір способу залежить
від моделі  та особливостей тканини, з якої вона виготовлена. Вироби, виготовлені з тонких тканин та тканин з високою обсипальністю, обробляють швом упідгин із закритим зрізом (мал.а).
Щільні, товсті тканини обробляють швом упідгин з відкритим обметаним зрізом (мал.б).
https://history.vn.ua/pidruchniki/hodzicka-labor-training-8-class-2016/hodzicka-labor-training-8-class-2016.files/image133.jpg

Мал. Обробка нижнього зрізу швом упідгин: а — із закритим зрізом; б — з відкритим зрізом


Практична робота. Виконання шва упідгин із закритим зрізом

Інструменти та матеріали: швейна машина, ручні голки, гольниця, ножиці, праска, прасувальна дошка, лінійка, кравецька крейда або олівець, відрізки тканини 10x20 см, нитки.
Послідовність виконання роботи:
1. Зріз деталі підігни на виворітний бік на 1 см, потім підігни ще раз на 1 см, слідкуючи, щоб згин проходив чітко по розмітці, і заметай її.
2. Застрочи на відстані 0,1-0,2 см від внутрішнього (першого) підгину. Шов закріпи.
3. Видали зметувальну нитку, шов припрасуй.
https://narodna-osvita.com.ua/uploads/trud8machacha/trud8machacha-238.jpg
4. Оціни якість виконаної роботи.
Вимоги до виконання швів: строчки рівномірні, суцільні, без розривів

Запитання.
1.     Від чого залежить спосіб обробки низу виробу?
2.     Чим відрізняється обробка нижнього зрізу швом упідгин з відкритим зрізом від обробки швом упідгин із закритим зрізом?
3.     Назвіть етапи виконання шва упідгин із закритим зрізом.

Завдання.
Обробити нижні зрізи виробу швом упідгин із закритим зрізом.

Останній етап при виготовленні виробу – прасування і  складання готового виробу.

Процес прасування

https://i2.wp.com/tkaner.com/wp-content/uploads/2018/10/Gladit_bryuki_bez_strelok_5-300x204.jpgОпис поетапно:
1.   Змочити марлю, вона повинна бути не мокрою, а тільки вологою, і пропрасувати крізь неї найщільніші місця (пояс, кишені). Не можна притискати праску щільно, інакше шви віддрукуються на зовнішній стороні речі. Якщо річ з льону або бавовни, то використовувати марлю необов'язково.
2.   Пропрасувати штани по всій довжині з обох сторін, поступово відгинаючи шви. Їх потрібно пропрасувати в самому кінці з ледь помітним натиском і з застосуванням парової функції.
3.   Вивернути штани лицьовою стороною. В першу чергу слід пропрасувати, як і з виворітного боку, верхню частину.
4.   Натягнути кожну з штанин по черзі на прасувальну дошку або подушечку і прасувати їх. Праска слід вести не невідривно, а переставляючи з місця на місце, немов при відпарюванні. Штанини потрібно поступово повертати НЕ пропрасованой стороною вгору, щоб уникнути складок.
Увага!  Після прасування не слід надягати штани відразу, їм необхідно охолонути. В іншому випадку вони практично відразу помнуться знову, і тоді вся робота виявиться марною.

Особливості матеріалів, які потрібно врахувати

Кожен з матеріалів має свої особливості не тільки в експлуатації і пранні, але і прасування. Від цього залежать настройки праски і сам процес.

БАВОВНА
Попередньо штани треба зволожити. Температуру требаhttps://i2.wp.com/tkaner.com/wp-content/uploads/2018/10/Gladit_bryuki_bez_strelok_4.jpg налаштувати приблизно до 150 градусів. Тиск праски має бути сильним. Пар вологий.

БАВОВНА + ПОЛІЕСТЕР
Злегка зволожити тканину, температуру налаштувати до 110 градусів. Натискати праскою середньо. Пара додавати трохи.
ЛЬОН
Попередньо зволожити і прасувати з великою кількістю пара, сильно натискаючи на праску. Температура не менше 180 градусів.
БАВОВНА + ЛЬОН
Попередньо зволожити і прасувати з вивороту на сильному пару. Натискати міцно. Температура близько 180 градусів.
ШОВК
Суху тканину прасувати з середнім натиском без пари при температурі до 80 градусів, бажано використовувати спеціальний режим «шовк».
ДЖИНСА
Попередньо зволожити і прасувати крізь вологу марлю з вивороту. Використовувати сильний натиск і пар. Температура для м'якої тканини - 150 градусів, для грубої - 180-200.
вовна І НАПІВВОВНА
Прасувати  через вологу марлю з допомогою горизонтального відпарювання при температурі близько 100 градусів.
·       https://i1.wp.com/tkaner.com/wp-content/uploads/2018/10/Utyug_s_vertikalnym_otparivaniem_1-300x225.jpgЩоб уникнути небажаного лиску, марлю можна змочити в оцтової воді.
·       Вертикальне відпарювання або парогенератор допомагають уникнути складок на тій тканини, яку не можна прасувати традиційним способом.
·       Від заломів на брюках легко позбутися за допомогою прасування з вивороту через марлю. Для цього потрібно поставити праску на вологу марлю з максимально допустимим температурним режимом до тих пір, поки марля не висохне. Можна повторювати кілька разів до повного усунення заломів.
Таким чином, прасування брюк - завдання нескладне, але вимагає знання деяких тонкощів. Проте для того, щоб добре виглядати, не потрібно витрачати багато сил і часу, досить одного разу навчитися певним хитрощів.

Завдання.
1.     Виконати останні етапи виготовлення брюк.
2.     Заповнити таблицю:

Назва тканини
Використання пропрасовувача
Температура праски
Використання пару










Комментариев нет:

Отправить комментарий