понедельник, 21 декабря 2020 г.

Дистанційна освіта

 

Трудове навчання

8-А клас

(21.12 – 24.12.2020)

Вишивання бісером.

Це питання хвилює багатьох починаючих рукодільниць, на скільки це складно? Чи важко навчитись? Чи не пошкоджу я заготовку? Відповідь на всі ці запитання одна. Процес вишивання бісером дуже простий, техніку засвоїть  навіть дитина і на сьогодні навіть чоловікам це заняття доводиться до вподоби. Давайте розберемось з чого почати і як просуватись в освоєні цього ремесла.

Для вишивки ми пропонуємо використовувати вже готові заготовки, що дасть можливість швидко і легко займатись улюбленим процесом. Перед початком роботи ми рекомендуємо обробити краї заготовки, аби вони не торочились і потім можна було легко помісти в рамку готовий виріб. Вам будуть потрібні допоміжні матеріали і аксесуари для вишивки а саме:

·       П’яльця - в них дуже зручно закріпити заготовку

·       Органайзери – зручно зберігати бісер, він не розсиплеться, зручно зберігати і набирати

·       Нитки – повинні бути міцні і не дуже товста тому краще брати капронову нитку

·       Голки – повинні бути міцні і тонкі щоб проходити в отвір бусинки рекомендовано номери від 10 до 12

Після того як всі підготовчі роботи зроблені а допоміжні матеріали розкладені можна приступати до процесу вишивання.  Давайте розберемось, які основні методи і способи вишивки бісером.

 

Монастирський шов або напівхрест

Це – найпростіший  спосіб вишивки бісером. Оскільки всі стіжки слідують один за одним по діагональній лінії захоплюючи по одній бісеринці. Він дуже схожий на техніку вишивки хрестиком. З тилової сторони вишивки всі стіжки розташовані вертикально. На малюнку зображено цей спосіб.

 

Описание: https://biser0k.com.ua/img/cms/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9.jpg

Рядовий шов

Цей метод найбільш нагадує відомий шов "назад голкою".  За кожний наступний стіжок голка захоплює одну бусинку. Голка розташовується між першою точкою для бісеру і наступною, а після нанизування бусинки вона повертається на початок ряду. Для наступної намистини голку потрібно виводити між другою і третьою точками ряду. Далі алгоритм повторюється. більш детально на малюнку.

Описание: https://biser0k.com.ua/img/cms/%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9.jpg

Стебловий шов

Цей спосіб дуже схожий на попередній, але голка рухається в протилежному напряму. Нитка з голкою закріплюються в необхідній точці потім на голку наноситься намистина і голка виводиться з внутрішнього боку вишивки, після чого голка знову проводиться в намистину і наді нанизується на наступну. Далі алгоритм повторюється. більш детально на малюнку.

 

Описание: https://biser0k.com.ua/img/cms/%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9.jpg

Арочний шов

Це аналог рядового шва. Використовується коли немає необхідності щоб намистини щільно прилягали одна до одної. Голка рухається так само але нанизується не одна бісиринка а декілька.

 

Описание: https://biser0k.com.ua/img/cms/%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9.jpg

Шов вприкріп

Такий метод використовують коли вишивають край заготовки, спеціально щоб їх виділити. Ця техніка дуже пришивидшує вишивання тому її ще називають лінивим стіжком. На голку нанизують всі бусини, а потім голка рухається на зад прихватуючи через кожні 2-3 бусини.

 

Описание: https://biser0k.com.ua/img/cms/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF_1.png

Така творча робота дарує радість всім, хто відкриває для неї своє серце.

Також пропоную переглянути видео, щоб зрозуміти, які дії виконуються під час  практичної роботі, а саме вишивання картини. Посилання на відео : https://www.youtube.com/watch?v=Gotfi2bB2-Y

Завдання:  виготовити зразки різних способів вишивання бісером.

Комментариев нет:

Отправить комментарий